17 Ekim 2011

Münih


Peterskirche'nin kulesinden şehir manzarası


Almanya'da defalarca bulunmama rağmen Münih'e ilk kez bu sene gitme şansı buldum. Bir keresinde aktarma yapmak için tren garına ayak basmıştım ama o sayılmaz.

Meşhur Oktoberfest'in başlamasına 15 gün kala gitmiş olmamız büyük şanssızlık olsa da iki günlük Münih tatilimiz gayet keyifli geçti. İki gün şehri keşfetmek için tam yetti, bir üçüncü günümüz olsa şehir dışında kalan Auchwitz kampını ve Disney'in amblemindeki meşhur şatonun ilham kaynağı olan Bavyera Şatosu'nu görebilirdik. Bir dördüncü günümüz olsa Münih'teki müzeleri de tavaf edebilirdik. Tüm bunları bu defa kesinlikle Oktoberfest'e denk getireceğimiz sonraki Münih tatiline bıraktık.

Gelelim notlarıma;

-Havaalanından şehre trenle gelmenizi şiddetle tavsiye ederim. Trenler konforlu, pencereden dışarıya baktığınızda yemyeşil Almanya manzaraları ve sevimli banliyö yerleşimleri görüyorsunuz.

-Münih'te su yerine bira tüketiliyor, bünyenizi hazırlayıp da gidin. Almanlar bir litrelik dev bardakları tercih etse de hızlı içmeye alışık değilseniz 50'lik isteyin, gazı da tadı da kaçmasın.

-Şehrin, hatta ülkenin en meşhur birahanesi Hofbrauhaus çok büyük olsa da özellikle hafta sonu yer bulmak için bir süre ayakta beklemeye hazırlıklı olun. Ana salon sıcak ve havasız ama canlı müzik (heino, yani Alman halk müziği) var. Üst katlar daha sakin, hava güzelse dışarıdaki masalar en iyileri.

-Hofbrauhaus'un biraları dışarıda da satılıyor. Siyah bira, normal bira ve buğday birası seçenekleri var. Bence buğday birası yani weissbier en iyisi. Yine Münih merkezli bira markası Franziskaner'in weissbier'ini de denemenizi tavsiye ederim.

-İngiliz Bahçesi (Englischen Garten) güzel bir havada mutlaka gitmeniz gereken yerlerden. Çok geniş bir yeşil alan. İçinde Çin Kulesi'nin etrafında konuşlanmış bira bahçeleri var. Buradaki tahta masalara oturup yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri yiyor, self servis biranızı alıp demleniyorsunuz. Yanınızda yiyecek getirmediyseniz oradan temin etmeniz de mümkün.

-Ana besin kaynağınız bira yanında sosis olacak buna da hazırlıklı olun. Bratwurst, frankfurter gibi klasiklerin yanı sıra sadece sabahtan servis edilen ve yanında weissbier ile tüketilen beyaz dana sosisleri weisswurst Münih'e özel bir tat. Laberkase de form olarak değilse de tat olarak sosise benzeyen bir başka Münih spesiyalitesi.

-Bavyera kıyafetli çok insan göreceksiniz, şaşırmayın.

-Şehri tepeden görmek için Peterskirche'nin kuleleri en doğru yer. Tırmanmak biraz yorucu ama kesinlikle değer.

-Türk olarak yabancılık çekmek imkansız. Bilet makinelerinde Türkçe dil seçeneği var. Özellikle gar çevresindeki dükkanların vitrinide çaydanlık, FB logolu telefon kılıfı görmek, dönerciye rastlamak son derece olağan.

Englischer Garten
Englischer Garten içerisindeki bira bahçesi

Weisswürst&weissbier

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sosisler super! :) Yemeden soymayi unutmadiniz umarim?