30 Nisan 2010

Bravo Domingo!


Facebook'ta bir ara pek moda bir application vardı: Ölmeden evvel yapmak istediğiniz 5 şey. Benim maddelerimden biri Placido Domingo'yu canlı izlemekti. Dün bu hayalim kısmen gerçekleşmiş oldu. Canlı izledim ama siemada... Cinebonus, La Scala'da Domingo'nun başrolünü üstlendiği Simon Boccanegra operasını canlı yayınladı. İşte izlenimlerim:

-Sinemada opera gösterimi tutmayacak. Sadece davetiyeyle gelinen, Domingo'lu, La Scala'lı, üstelik canlı galaya bile katılım o kadar azdı ki... Kimse yüksek fiyatlar ödeyip de sinemada opera izlemeye gitmeyecek. Ama umarım Cİnebonus olaya ticari yaklaşmaz ve gösterimlere devam eder. Özellikle opera öğrencileri için muhteşem bir fırsat.

-Sinemada opera izlemek, televizyonda maç izlemek gibi. Normalde orada olsanız göremeyeceğiniz detayları görerek, farklı açılardan izliyorsunuz. Domingo'nun hiçbir mimiğini kaçırmadık. Ama neticede ekrana bakıyorsunuz, muhteşem bir performansın sonunda "Bravo!" diye haykırmak, ayakta alkışlamak istiyorsunuz ama içinizde kalıyor.

-21.00'de başlayan gösterim yarım saatlik tek ara ile birlikte 00.15'e kadar sürdü. İzleyicilerin bir kısmı daha ara bile verilmeden Prologue'un sonnda salonu terketti.

-Terketmeyenlerin bir kısmı uyudu. Tam yanımda uyuyup, kendi horultusuna uyananlardan biri İstanbul Devlet Opera ve Balesi yöneticilerinden ve solistlerinden bir baritondu, ismini vermiyorum.

-İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden çok insan vardı. Çoğu temsil sırasında sürekli konuştu ve aryalara eşlik etti. Bir kişinin telefonu çaldı.

-Metin Uca davetiyede koyu renk takım giyilmesi rica edildiği halde galaya jean ve tişörtle katıldı. 

-Temsil öncesi kokteyl çok başarılıydı, tok gittiğime üzüldüm. Johnny Walker Black Label ve Apple Martini ikram edildi.

-Perde açılmadan evvel ekranda La Scala salonunun da canlı yayınlanması harikaydı. Gerçekten oradaymış gibi hissettik. Sosyetikler fırsatı kaçırmadı ve hemen her birinden "Aaaaa biz de bu salondaydık şekerimm" sesleri yükseldi.

-Domingo hala Domingo. MUHTEŞEM! 

-Fabio Sartori nefis bir tenor, mutlaka keşfedilmeli. Fİziğinden ötürü yakında 'yeni Pavarotti' olarak lanse edilmesi olası.

Son söz: En sevdiğim operalardan Aida ve Carmen de önümüzdeki haftalarda La Scala'dan, ama bu defa canlı değil banttan yayınlanacak. Hayatta kaçırmam!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Türkiye'ye neden gelmiyor?